Yaşa Göre Yatak Seçimi

Kategori:

Yaşa Göre Yatak Seçimi

İnsanların yaşına göre uyku alışkanlıkları, fizyolojik yapıları ve vücudun ihtiyaçları değiştiği için yatak seçiminin de bu ihtiyaçlara cevap verecek tipte olması gerekir. Bu kılavuzda yaşınıza göre yatağı nasıl seçeceğiniz konusunda size yol göstereceğiz. Bunun için de insan yaşları 4 kategoride incelenecektir.

1 – Bebeklik

2 – Gelişim çağında çocuklar ve ergenlik dönemi

3 – Gelişimini tamamlamış yetişkin bireyler

4 – Yaşlı bireyler

Bebek Yatağı Nasıl Olmalıdır?

Bebekler günün büyük bölümünü uyuyarak geçirdikleri için doğru yatak seçimi çok önemlidir. Bebeğin sağlığı, gelişimi ve omurga yapısı düşünülerek uzmanlar tarafından yapılan tavsiyeleri ve tecrübelerimizi sizin için derledik.

Yumuşak ve çok sert yataklardan kaçının. Anneler bebeklerinin yumuşacık bir yatakta konforlu bir şekilde uyumasını isteyebilir fakat bu yanlış bir yaklaşımdır. Yumuşak yataklarda içe gömülme yaşanacağı için omurga gelişimi tamamlanmayan bebekler yataktan yeterli desteği alamazlar ve bebeklerin nefes almalarında da zorluk yaşanabilir. Uzmanlar vücuda fazla baskı uygulayacağı için çok sert yatakları da bebekler için uygun görmezler. Bu nedenle bebekler için en uygun seçim orta sert yataklar olacaktır.

Sıvı geçirmez özellik olmalı mı? Bazı yataklar kendinden sıvı geçirmez özelliğe sahiptir. Bu özellik de kumaşın alt kısmında kullanılan muşambaya benzer bir malzemeyle elde edilir. Bu kumaşlar sıvı geçirmediği gibi hava da geçirmezler bu sebeple yatağın içinin hava almasını engeller ve bakteri üremesine sebep olabilir ayrıca terletme problemi de yaşatabilir. Bu yüzden yatağın kendinden su geçirmez özellikte olmasını önermiyoruz. Bunun yerine yatağın yanında sıvı geçirmez yatak koruyucu (alez) tercih edilirse daha sağlıklı olacaktır. Alez kirlendikçe makinede yıkanıp tekrar kullanılabilir ve bu sayede yatak hava almış olur. Ayrıca yaz aylarında terleme şikayeti artarsa kullanılmayıp terletme probleminin de önüne geçilmiş olur.

Bebekler için yaylı yatak mı sünger yatak mı tercih edilmelidir? Bu soru aslında çok detaylı bir inceleme gerektirir. Çünkü bin bir çeşit yaylı yatak ve bin bir çeşit sünger yatak çeşidi mevcuttur. İnternette araştırma yaptığınız zaman genellikle bebeklere sünger yatak önerildiğini görürsünüz. Çünkü yaylı yatakların bebeğin vücuduna baskı uygulayacağı ve gelişimini olumsuz etkileyeceği öne sürülür. Bu tek başına doğru bir önerme değildir çünkü yayın üstünde kullanılan sünger katmanı doğru seçilmiş ve yeterli yükseklikte ve kalitede kullanıldıysa pek tabi yaylı yataklar da bebekler için kullanılabilir. Fakat genellikle bebek yataklarının çok ince olduğunu görürüz, bu da yayların üstünde yeterli konforu oluşturacak süngerin kullanılmadığı yönünde bir şüphe oluşturur ki yersiz bir şüphe değildir. Bu sebeple bebeklere ağırlıklı olarak sünger yatak önerilir ve kullanılır. Fakat pek çok sünger çeşidi bulunmaktadır ve hepsi farklı ihtiyaçlara hizmet etmesi için üretilmektedir. Sünger yatak alacaksak içindeki süngerin tipine de karar vermemiz gerekir.

Bebekler için genellikle kauçuk ağacının özünden üretilen doğal lateks süngerden yapılmış yataklar önerilir. Doğal olması, hava kanalları sayesinde hava geçirgenliğinin diğer süngerlere göre daha iyi olması, ısı kontrolü sağlaması sebebiyle terlemenin önlenmesinde yardımcı olması ve istenilen desteği sunması sebebiyle bizler de doğal lateks bebek yataklarını öneririz. Fakat sentetik maddelerle üretilen ve lateks sünger olarak geçen başka süngerler de vardır ki doğal lateks ile karıştırılmamasını ve iyi araştırılmasını öneririz.

Doğal lateks haricinde orta sertlikte bir yapıda bulunan ve piyasada çeşitli isimlerle geçen sünger yataklar da tercih edilebilir. Fakat Visco gibi vücut şeklini alan veya soft sünger olarak geçen ve oldukça yumuşak bir yapıda olan süngerleri bebekler için önermiyoruz. Kısaca özetlediğimiz üzere sadece yaylı yatak veya sünger yatak kullanılmalı önermeleri tek başlarına doğru değildir. Yatak konusunda uzman değilseniz de bu aradaki farkları anlamak oldukça zorlaşacaktır. Bu yüzden önerimiz güvenebileceğiniz bir markadan, doktor tarafından tavsiye edilen veya kalitesine ve uzmanlığına güvendiğiniz üreticilerden yatak tercih etmeniz sağlıklı olacaktır.

Gelişim çağındaki çocuklar ve ergenlik dönemindeki gençler için hangi tip yatak tercih edilmelidir?

Bu dönemde yaklaşık 2-18 yaş arasını kapsayan gelişim çağındaki çocuklar ve ergenlik dönemindeki gençlerin gelişim sürecine katkı sağlayacak, omurga sağlığını koruyacak ve uyku düzenlerine uygun olacak yatakları ele aldık. Bu yaşlarda iskelet ve kas sistemleri gelişimini sürdürdüğü için doğru yatak tercihi çocukların ve gençlerin uyku esnasındaki büyümelerine katkı sunacaktır.

Çocuk ve gençlerin kullandıkları yataklarda uygun yatak sertliği ne olmalıdır? Bebeklerde önerildiği gibi hala büyüme evresini bitirmemiş ve omurga sağlığına iyi gelen orta sert yataklar yine bu dönemde uygun olacaktır. Yumuşak yataklar gelişimini tamamlamamış omurga eğrisine yeterli desteği sunmayıp sert yataklar da vücuda baskı uygulayarak kan dolaşımını engelleyerek kas ve iskelet gelişimine uygun olmayacaktır.

Vücut şeklini alan Visco yataklar bu yaş grubu için kimi kaynaklar tarafından önerilirken kimi kaynaklar tarafından önerilmemektedir. Vücudun gömülerek bel boşluğunu dolduran ve bu sayede beli destekleyerek bel ağrılarına iyi geldiği belirtilen bu yataklar için bazı uzmanlar omurga yapısı tam oturmadığı için ortopedik yaylı yatak kullanılması gerektiğini belirtirken bazı uzmanlar beli desekleyen bu yapının gelişim açısından faydalı olduğunu belirtmekte. Tabi burada yatış şekli, kilo, bel rahatsızlığının bulunup bulunmaması ve kullanılan malzemelerin kalitesi de tercihimizi etkileyecek etkenler arasındadır. Visco yatak teknolojisi yeni bir teknoloji olması ve yeterli araştırmanın bulunmaması sebebiyle şahsi fikrimiz çocuk ve gençlerin gelişimine zararlı olabilecek bu tarz yatakların tercih edilmemesi yönündedir. Visco yatak yerine ortopedik yaylı yatak veya doğal lateks yataklar tercih edilebilir.

Gelişimini tamamlamış yetişkin bireyler hangi tip yatak kullanabilirler?

Bu başlık ergenlik dönemini tamamlamış ve yaşlı olmayan bütün yaş gruplarını kapsamaktadır. Sorunun cevabı oldukça uzun olacaktır. Çünkü kiloya, yatış şekline, uyuma alışkanlığına, bel rahatsızlığının bulunup bulunmamasına, zevke ve bütçeye göre oldukça geniş açıdan ele alınabilir. Bu kriterlere göre de yumuşak, orta sert, sert gibi farklı sertlik derecelerindeki yataklara uygun olabilirsiniz. Yaylı veya sünger yataklardan biri de sizin için uygun olabilir. Bu soruların hepsinin cevabı sitemizde belirtilmiştir. O yüzden yazılarımızı okuyarak hepsini değerlendirmeniz ve tercihinizi isteğinize ve vücudunuza en uygun olacak şekilde yapmanız sağlığınızı ve bütçenizi koruyacaktır.

Yaşlı insanlar hangi tip yatak kullanmalıdır?

Yaşlı bireylerin rahat ve dinlendirici bir gece uykusu çekmelerini sağlamak için yatak konusunda özel ihtiyaçları vardır. Yaşlandıkça vücudumuz baskı noktalarına, ağrılara ve diğer fiziksel değişikliklere karşı daha duyarlı hale gelebilir. Yaşlı insanların kullanması gereken yatak tipine ilişkin bazı noktalar aşağıda ele alınmıştır.

Yaşlı insanlar için önerilen yatak sertlik derecesi orta serttir. Yumuşak yataklar yeterli desteği sağlamazken sert yataklar da rahatsızlık hissi yaratabilir. Ayrıca yumuşak yataklarda yaşlandıkça hareket kabiliyetindeki zayıflama sebebiyle sağa-sola dönmek de zorlaşabilir.

Yaşlı insanların yataklarında dikkat edilecek bir diğer husus da yatağın yüksekliği ve kenar desteğidir. Bazalar hemen her evde yastık ve yorganlar için mükemmel saklama alanıdır. Fakat hem bazanın yüksekliği hem de yüksek bir yatak kullanılması özellikle yaşlı insanların yatağa yatma ve yataktan kalkma esnasında zorlanmasına ve kazalara sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca yatakların 4 kenarında da sert destek süngeri (piyasadaki adıyla havuzlama süngeri) kullanılır. Bu sünger hem yatağın içindeki yayın bozulmadan kalmasına yardımcı olur hem de yatağın kenarına oturan insanlar için destek görevi görür. Fakat bazı yataklarda destek süngeri kullanılmaz. Sürekli yay sisteminde yaylar tek parçadan oluştuğu için kullanım gereği görülmezken bonel yaylar da da maliyeti düşürmek amacıyla kullanılmayabilir. Yaşlı insanların düşme problemiyle karşılaşmaması için sürekli yay sistemi veya kenar desteği bulunan yataklar tercih edilebilir.

Sonuç

Bu yazıda yatak seçimi yaparken yaşa göre hangi kriterlerin göz önünde bulundurulması gerektiği üstünde durulmuştur. Bu açıklamalar tek başlarına yeterli olmayıp yatak tercihinde önemli olan diğer kriterleri de ele alan yazılarımıza göz gezdirmenizi ve nihai kararı edindiğiniz bilgiler ışığında vermenizi öneririz. Yatak pahalı bir bir sağlık ürünüdür ve sürekli değiştirilmez. Bu yüzden tercihinizde sizlere faydalı olacak ipuçlarını ve gözlemlerimizi aktarıp faydalı içerikler üretmeye devam edeceğiz.

Henüz Cevaplanmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir