Yaylı Yatak mı Sünger Yatak mı

Kategori:

Yaylı Yatak mı Sünger Yatak mı?

Yaylı yataklar da sünger yataklar da kendi içlerinde pek çok türe ayrılsa da bu yazıda genel olarak birbirinden ayrışan özellikleri aktarılacaktır. Çeşitli yay tipleri olduğu gibi çeşitli sünger çeşitleri de bulunmakta ve herbiri farklı ihtiyaçlara hizmet etmesi için tasarlanmaktadır. Bu yüzden sadece yaylı veya sünger yataklar arasında hangisini tercih etmeliyim sorusu ihtiyacınıza yönelik yatağı bulmanızda fayda sağlamayacak fakat karar vermeniz açısından belli kriterleri yakalama şansınız olacaktır. Ürün gamında ağırlıklı yaylı yatak bulunan ve satan firmalar genellikle ortopedik yaylı yatakları önerirken sünger yatak alanında isim edinmiş firmalar da sünger yatağın son teknoloji ürünler olduğu ve omurga sağlık açısından tercih edilmesi gerektiği gibi argümanlar öne sürmektedir. Açıkçası bu önermeler fazla anlam ifade etmemekte ve reklam argümanından öteye geçmemektedir. Yatak seçerken yatış şeklinize, kilonuza, varsa bel fıtığı veya benzeri rahatsızlığınızın bulunup bulunmamasına ve yaşınıza göre uygun olacak yatağı belirlemeniz sağlığınız ve konforunuz açısından daha faydalı olacaktır. Bu kriterleri sağlamayan yatakları eledikten sonra da yaylı veya sünger yataklar arasında aşağıda belirtilen özellikleri de dikkate alıp nokta atışı bir seçim yapabilirsiniz.

Yaylı Yatak Özellikleri

Yaylı yataklar

Kendi içlerinde bonel, sürekli ve torba yay sistemi olarak genelde 3 çeşide ayrılmaktadır. Öncelikle yay tipleri yazısını okuyup size en uygun yay tipini belirlemelisiniz. Aşağıda belirtilen yaylı yatakların genel özelliklerini de göz önünde bulundurabilirsiniz.

Ekonomiktir. Yaylı yataklar sünger yataklara göre daha ekonomiktir.

Dayanıklıdır. Firmalar genellikle yay katmanına 5-10 yıl garanti verirken üstteki sünger katmanına 2 yıl garanti verir. 10 yıl garantili yatak ibaresini gördüğünüzde altta küçücük yazılan ‘yay katmanı için’ ibaresini bu yüzden görürsünüz. 3-5 yıl sonra ‘Benim yatağım çöktü ve 10 yıl garantiliydi’ dediğinizde ‘Fakat verilen garanti yay için sünger katmanını kapsamıyor yatağınızın sünger katmanı çökmüş’ denilerek yatağınız garanti kapsamına sokulmaz. Kilolu insanlar sünger yatakları daha hızlı deforme ederken yaylı yatakları daha uzun süreler kullanabilir. Yaylı yatakların üstünde de sünger kullanılmaktadır ve bu katmanın fazla yüksek olması da yine kilolu insanlar tarafından çabuk deforme edilmesine ve çöken bölgelerin yeterli desteği sağlamayıp bel ağrılarına yol açabilmektedir.

Hareket edebilme kolaylığı sağlar. Sünger yataklarda içe gömülme yaşandığından yaylı yataklarda daha rahat sağa-sola dönebiliriz. Özellikle yatakta hareket edebilmekte zorlanan yaşlı insanlar bu özellikten dolayı yaylı yatak tercih edebilir. Fakat içe gömülme kimi insanlar tarafından tercih edilir. Özellikle Visco sünger yataklar gömülme sayesinde bel kıvrımını doldurarak kimi insanların bel ağrılarına iyi gelir. Bunla alakalı detaylı bilgiyi Visco yatak yazımızda bulabilirsiniz.

Hava geçirgenliği yüksektir. Yaylı yatakların içi sünger yataklara göre daha yüksek hava geçirgenliğine sahiptir. Bu da hem yatağın içinin hava alıp bakteri üremelerine karşı daha dirençli hale gelmesine hem de ısıyı tutmayarak terleme sorunu olan insanlar tarafından tercih edilmesine sebep olabilir. Sünger yatakların özelliklerinde ‘Açık hücreli Visco süngerimiz sayesinde terleme yapmaz’, ‘Hava kanallı doğal lateks süngerimiz terleme yapmaz’ gibi ibareler görebiliriz. Bunun sebebi sünger yataklarda gömülme fazla olduğu ve hava geçirgenliklerinin yaylı yataklara göre daha az olduğu için bu dezavantajın giderilmeye çalışılmasındandır. Fakat hiçbir sünger yatağın yaylı yatak kadar hava geçirgenliğine sahip olamadığı da söylenebilir. Bu yüzden ana problemi terleme olan kişiler genellikle yaylı yatağa yönelir.

Çeşitlilik sunar. Yay çeşitleri yazımızda belirttiğimiz gibi farklı ihtiyaçlara yönelik farklı yay tipleri üretilmiştir. Bu özellikleri öğrenerek istediğimiz yatağa uygun sertlik derecelerinde ve özelliklerde pek çok yatak bulabiliriz.

Yaylı Yatakların Dezavantajları

Eşlerin hareketlerinden etkilenme. Yaylar birbirlerine bağlandığı veya sürekli yay sisteminde olduğu gibi tek bir çelik telden oluşan yataklar bulunduğu için eşler birbirlerinin hareketlerinden rahatsız olabilir. Bunun öne geçmek için torba yaylı yataklar üretilmiştir. Her bir yay farklı bez telanın içinde bulunur ve hareket aktarımının önüne geçilmesi amaçlanır. Fakat bu konuda genel olarak sünger yataklar kadar hareket aktarımı önlenmez.

Ses şikayetine sebep olabilir. Torba yaylı yataklar yine bu sebepten diğer yay sistemlerine göre daha iyi bir sistem olsa da sünger yataklarda yay olmadığı için hiçbir ses şikayeti oluşturmayacaktır.

Deforme olup yayın batma hissini oluşturabilir. Genellikle sünger katmanı deforme olan yataklarda sünger katmanın ezilmesi ve vücudun direkt yayla temas ediyormuş hissi oluşturması görülebilir. Bu durum uzun kullanım sonucunda veya kalitesiz yataklarda görülebilir.

Sünger Yataklar

İçerisinde yay bulunmayan Visco, doğal lateks, soft sünger, flexi sünger, hyper sünger, norm sünger gibi pek çok çeşit sünger bulunmakla birlikte sünger yatak denildiğinde akla genellikle Visco veya lateks ile yapılan sünger yataklar gelir. Her bir sünger tipi de kendi içerisinde farklı dansite, sertlik ve esneklik değerlerine göre çeşitlendirilir. Sünger yatakların genel özellikleri aşağıda belirtilmiştir.

Şekil alma kabiliyeti yüksektir. Özellikle Visco süngerle yapılan yataklar vücudun şeklini alarak bel bölgesindeki boşluğu doldurup destek sağlaması ve bel ağrılarına iyi gelmesi yönünden tercih edilir. Kauçuk ağacının özünden üretilen doğal lateks yataklar da vücut şekline uyumlu bir şekilde basınç uygular ve omurganın yapısını destekler. Vücudun belli bölgelerine baskı uygulamayıp basıncı bütün vücuda yaydığı için kan dolaşımı rahatlar ve daha zinde uyanmamızı sağlayabilir.

Eşler diğerinin hareketinden etkilenmez. Yaylı yatakların aksine çiftler sağa-sola dönüş hareketlerinde diğerini rahatsız etmez ve uykunuz bu sebeple bölünmez.

Ses yapmazlar. Sünger yataklarda yay bulunmaması sebebiyle hareketten dolayı ses şikayetiniz oluşmaz.

Sünger Yatakların Dezavantajları

Hava geçirgenlikleri azdır. Yaylı yataklara göre hava geçirgenliği daha azdır ve özellikle sıcak bölgelerde terleme şikayetine sebep olabilir.

Gömülme hissi yaşatır. Bazı insanlar gömülme hissinden rahatsız olur.

Sonuç olarak yaylı ve sünger yataklar birbirlerinden oldukça farklı yapıdadır ve kişiye özel değerlendirilmesi gerekir. Günümüzün yaklaşık üçte birini geçirdiğimiz bu ürünü satın alacağımız zaman bütün ihtiyaçları göz önünde bulundurup doğru tercih yapmamız hem sağlığımıza hem de bütçemize katkı sağlayacaktır. Sağlığınıza ve bütçenize uygun yatağı bulmak için bütün bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.

Henüz Cevaplanmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir