Bel fıtığım var, bel ağrım var, sırt ağrım var, eklem ağrılarım var… Hangi yatağı tercih etmeliyim?

Kategori:

Bel fıtığım var, bel ağrım var, sırt ağrım var, eklem ağrılarım var… Hangi yatağı tercih etmeliyim?

Bel ağrısı, sırt ve eklem ağrıları yaşayan insanların temel nedeni yatakların destek ve konfor katmanının kişinin ihtiyaçlarına uygun olmamasıdır. Her insanın vücut tipi ve uyuma alışkanlığı farklı olduğu için kişiye özel doğru yatağı bulmak çok önemlidir. 

Omurgamız S şeklindedir. Sırtüstü ve yan uyuyan insanların omuz ve kalçaları yatağa baskı uygulayıp bel boşlukları havada kaldığı için bel, sırt ve eklem ağrılarından rahatsız olduğu görülebilir. Bu nedenle satın alınacak yatağın bel bölgesini destekleyecek yapıda olması beklenir. Örneğin bel bölgesinin iyi desteklenmesi için kilolu insanların yumuşak yataklardan kaçınması bel ağrılarını gidermek için faydalı olacaktır. Zayıf insanların çok sert yatakta yatmaları da sabah kalktıklarında dayak yemişlik hissi ile uyanmalarına sebep olabilir. Belimizi destekleyecek yatağa karar vermek için kilomuzu, yatış pozisyonumuzu ve yaşımızı dikkate almamız gerekir. 

Son yıllarda kişinin doktor önerisi, fıtık derecesi, kilosu, yatış pozisyonu ve yaşı dikkate alınmadan ‘bel fıtığım var’ diyene sorgusuz sualsiz vücut şeklini alan Visco yataklar önerilmekte. Bu yaklaşım oldukça tehlikelidir. Her insanın uyuma alışkanlığı ve fizyolojik durumu farklılık gösterir. Aynı Visco yatağı ileri derecede bel fıtığına sahip iki farklı insanın da kullanıp birinin ‘iyi ki almışım, daha önce sabahları uyandığımda doğrulamıyordum ve belimi ısıtmak için sıcak duş almam gerekiyordu ama artık ağrısız uyanıyorum’ dediğini de diğerinin ‘yatağı aldığımdan bu zamana kadar ağrılarım iyice arttı, bir daha Visco yatak kullanmayacağım’ dediğini de görülmüştür. Bu nedenle yatağın kişisel bir sağlık ürünü olduğu unutulmamalıdır.

Aslında ilk bakışta Visco yatakların bel ve eklem ağrıları olan insanlara uygun olduğu öne sürülebilir. Çünkü Visco yatağın çalışma prensibi vücudun şeklini alarak omuz ve kalça bölgesinin yatağa gömülerek bel boşluğunu doldurup bel bölgesine destek sağlaması ve omurganın düz yapısının korunmasıdır. Fakat bu prensip sadece yan ve sırtüstü yatan insanlar için çalışır. Yüzüstü yatan insanların bel boşluğu zaten havada olduğu için bu özellikten faydalanmayacak tam tersi kalça bölgesinin yatağa çökmesiyle omurganın düz şekli bozulacak ve bel bölgesine ekstra baskı uygulanacaktır. Bu da yataktan bel ağrısıyla ve dayak yemişlik hissiyle kalkmasına sebep olacaktır. 

Sonuç olarak bel ağrısı yaşan insanlar Visco yatak da ortopedik yaylı yatak da doğal lateks yatak da kullanabilir. Fakat burada göz önünde bulundurulması gereken nokta yatış şeklimize, kilomuza, yaşımıza ve uyuma alışkanlığımıza uygun yatağı bulabilmektir. 

Henüz Cevaplanmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir