Kategori:

Yan yatan insanlar için en iyi yatak hangisidir?

İnsanların büyük çoğunluğu yan yatmaktadır. Yan yatış pozisyonu solunum yollarının açık kalarak horlama şikayetlerinin azalmasına ve uyku apnesinden muzdarip kişilerin daha rahat uyumasına fayda sağlayacaktır. Ayrıca doğru bir yatakla desteklendiğinde omurganın düz bir şekilde hizalanarak boyun, sırt ve bel ağrılarına iyi gelerek daha konforlu bir uyku sağlayacaktır. Yan yatış pozisyonu vücut ağırlığını yatağa eşit bir şekilde dağıtarak basınç noktalarını azaltıp daha uygun bir kan dolaşımı sunup uykudan daha yüksek verim alınmasını sağlayacaktır. Yan uyuyanların daha sağlıklı ve konforlu uyku uyuyabilmesi için ise doğru yatak seçimi son derece önemli rol oynamaktadır.

Yan pozisyonda uyuyanlar için aşağıdaki tavsiyeler dikkate alınmalıdır

Bel desteğinin sağlanması son derece önemlidir. Yan pozisyonda yatıldığı zaman kalça ve omuz bölgelerindeki çıkıntılar bel boşluğunun yukarıda kalmasına sebebiyet verebilir. Bel boşluğunun havada kalması ise omurganın doğru hizalanamayıp bel boşluğunun havada kalmasına ve bel bölgesinin basınca maruz kalmasına sebebiyet verecektir. Bu da bel ve sırt ağrılarına yol açarak verimsiz bir uykuya neden olmaktadır. Bu yüzden yan uyuyan insanların bel bölgesini destekleyecek tipte yataklar kullanması tavsiye edilir. Yataktan gerekli desteği alabilmek için kalça ve omuz kısımlarının yatağa bir miktar gömülüp yatağın bel boşluğunu doldurması gerekmektedir. Yatağın bu özelliği sağlayabilmesi için kişinin kilosuna uygun destek ve konfor katmanına sahip olması gerekir. 

Yan yatanlar ortopedik yaylı yatak, Visco yatak, Lateks yatak, hibrit yatak gibi farklı tiplerde yatak kullanabilir. Bu yatakların hepsi kişiye farklı konforlar sunmaktadır. 

Ortopedik yaylı yataklar en yaygın kullanılan ve tercih edilen yataklardır. Fakat ortopedik yaylı yatakların oldukça geniş aralıkta seçenekleri bulunur. Bonel yaylı, SL yaylı ve torba yaylı gibi farklı yay sistemleri olmasının yanında pek çok sünger çeşidi ve kullanılan süngerin yüksekliği de konforu etkileyecektir. Bu yüzden doğru seçimi yapabilmek için bir uzmana danışmanızı veya daha detaylı bilgi edinmek için diğer yazılarımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Visco yataklar bel bölgesini destekleyerek vücut şeklini alan ve kişinin bel bölgesini doldurarak ağrıların giderilmesi sağlar. Gömülme hissi yarattığı için kimi bireyler bu histen hoşnut olmayabilir. Fakat ağrılar fazla ve öncelik ağrıların giderilmesiyse bel rahatsızlığı bulunan bireyler Visco yatağa bir şans tanıyabilir.

Lateks yataklar kauçuk ağacının özünden üretilir ve süngere benzer bir yapısı bulunur. Visco yataklar gibi vücut şeklini alarak bel bölgesinin desteklenmesini sağlar fakat Visco yataklardaki kadar gömülme hissi yaşanmaz. Diğer yataklarla karşılaştırıldığında genellikle pahalı yataklardır.

Hibrit yataklar yay katmanı üzerine Visco sünger kullanılan yataklardır. Üst katmanda bulunan Visco sayesinde vücudun şeklini alarak bel bölgesini destekler aynı zamanda yaylı yatak konforunu sağlar.

Sonuç olarak farklı yatak tipleri farklı ihtiyaçlara hizmet eder. Yan uyuyanlar için tek tip yatak önermek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. İhtiyacınızın ne olduğunu anlamak ve buna uygun yatağı belirlemek için daha detaylı bilgiye sahip olmanız veya bir uzmandan yardım olmanız faydalı olacaktır. 

Yan Yatmanın Avantajları ve Dezavantajları

Yatış Şekline göre Yatak Önerileri

Kiloya göre Hangi Sertlikte Yatak Kullanılmalı

Ortopedik Yatak Nedir ve Hangi Ortopedik Yatakları Tercih Etmeliyim?

Bel fıtığım var, bel ağrım var, sırt ağrım var, eklem ağrılarım var… Hangi yatağı tercih etmeliyim?

Sert Yatak mı Yumuşak Yatak mı?

Henüz Cevaplanmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir