Yeni yatağa kaç günde alışırım

Kategori:

Tıpkı yeni bir çift ayakkabı gibi, yeni bir yatağın da belli bir miktar alıştırmaya ihtiyacı vardır. Peki yeni yatağınıza alışmak gerçekte ne kadar sürer?

Uyum aşaması bireyin koşullarına bağlı olarak biraz değişecektir. Genel bir kural olarak, yeni bir yatağa alışmanın üç ila dört hafta kadar süreceğini bekleyebilirsiniz. Ayrıca daha önce neyle uyumaya alıştığınıza bağlı olarak da değişecektir.

Örneğin, sarkık ve desteksiz bir yatakta birkaç ay (hatta yıl) uyuduysanız, vücudunuzun uyurken uygun desteği almaya alışması biraz zaman alabilir.

Bununla birlikte, ilk üç aydan farklı olarak, ilk geceden sonra hem zihinsel hem de bedensel olarak yenilenmiş hissederek uyanmanın imkansız olmadığını da belirtmeliyiz.

Tüm bunlardan çıkarılacak ana sonuç, eğer yeni yatağınız beklentilerinizi hemen karşılamıyorsa, hemen iade politikasını araştırmaya başlamayın. Biraz sabır gösterirseniz ilk görüşünüzün tamamen yanlış olduğunu görebilirsiniz.

Yeni yatağınıza alışmak için ipuçları

Alışırken yatağınızın nefes almasına izin verin

Yeni yatağınızın nefes almasına izin verilmesi gerekiyor. O yüzden ambalajından çıkar çıkmaz giydirmeyin. Bunun yerine, yeni yatağınızın düzgün bir şekilde havalanabilmesi için onu en az birkaç saat çarşafsız bırakın. Ve eğer katlanmış bir yataksa, orijinal şekline dönmesi için biraz daha zamana ihtiyacı olacaktır.

Yeni yatağınızın üzerinde yuvarlanın

Yeni yatağınızın biraz sert olduğunu fark ederseniz, ekstra ağırlık, yatağı daha hızlı alışmanıza yardımcı olabilir. Yatağın üzerinde yuvarlanmayı deneyin, hatta üzerinde biraz daha fazla zaman geçirerek TV izleyin veya yeni sayfa çeviren kitabınızı okuyun, yatağın daha çabuk yumuşamasını sağlayabilir ve vücudunuza yeni desteğe uyum sağlaması için ihtiyaç duyduğu ekstra zamanı verebilirsiniz.

Yatağı üç ayda bir çevirip döndürmek aynı zamanda ağırlık dağılımının eşit kalmasına ve yatağınızın daha eşit bir şekilde yıpranmasına yardımcı olur. Dönüşsüz yataklar için ise üç ayda bir döndürmek isteyeceksiniz.

Yeni yatağınızın tabanı uygun mu?

Yatağınızı destekleyen temel, hem konforunuz hem de yatağınızın uzun ömürlü olması açısından çok önemli bir unsurdur. Bu nedenle kavisli veya esnek tipteki çıtalar uygun değildir. Sağlam, düz bir ahşap çıta tabanı öneriyoruz. Tahtalar arasındaki boşluklar 8cm – 10cm’i geçmemelidir çünkü 10cm’yi aşan boşluklar yatağa yeterli desteği sağlayamayacaktır.

Yeni yatağınızdan hemen vazgeçmeyin

Bir şey yeni ve farklı hissettirdiğinde tanıdık olana geri dönmenin cazip gelebileceğini biliyoruz. Ama yeni bir yatak almanızın bir nedeni var! Yeni yatağınız ilk başta çok sert geliyorsa eski yatağınıza dönme dürtüsüne direnin. Daha önce de belirttiğimiz gibi vücudunuzun alışması için zamana ihtiyacı vardır ve eski yatağınızla yeni yatağınız arasında geçiş yapmak buna izin vermez. Vücudunuzun ilk birkaç gecede, spor salonunda antrenman yaptıktan sonra olduğu gibi hafif bir ağrı hissetmesi tamamen normaldir.

Hep yatağınızda yatın

Cesaretiniz kırılabilir ve bu sürece ara verip geceyi kanepede veya misafir odasında geçirmek isteyebilirsiniz. Yatağınızın tutarlı kullanımının, alışma sürecini hızlandırabileceğini akılda tutmak faydalı olabilir. Bu, satın alma işleminizin keyfini çok daha erken çıkarmanıza olanak tanıyacaktır.

İçgüdünüzü Takip Edin

Bu yatağın aslında size göre olmadığını biliyorsanız, o zaman kesinlikle acı çekmeyin. Ancak acele etmeden karara varmak için bir şans vermekte fayda var.

Yaylı Yatağa Alışmak

Yaylı yataklar genellikle nispeten hızlı bir şekilde kırılır. Yaylar doğal olarak ağırlığınıza uyum sağlayacak şekilde tasarlanmıştır ve üstlerindeki yastık üst kısmı aşırı kalın veya sert değildir. Dört hafta kadar sürse de ilk gecenizde rahatlık bulabilirsiniz.

Bu yataklarda akılda tutulması gereken bir şey de yayların yüksek yoğunluklu hafızalı köpükten (Memory Foam) daha hızlı bozulabileceğidir. Bu nedenle yatağınızı her üç ila altı ayda bir baştan ayağa döndürmeyi unutmayın.

Lateks Yatağa Alışmak

Lateksin zaman dilimlerinde bazı farklılıklar vardır. Lateksin doğal mı yoksa sentetik mi olduğuna ve ürünün saf lateks mi yoksa hibrit mi olduğuna bağlı olabilir.

Genel olarak konuşursak, bu yataklarda oldukça fazla hava bulunur ve bu da onların daha çabuk kırılmasına neden olur. Tamamen kırılmış lateks yatağınızla iki ila on dört gün içinde tanışmayı bekleyebilirsiniz.

Hafızalı Köpük (Memory Foam) Yatağa Alışmak

Düşük yoğunluklu hafızalı köpük genellikle ilk gecede rahat bir bulut gibi hissettirir, ancak birkaç ay sonra kendinizi bir deliğe batıyormuş gibi hissetmenize neden olabilir.

Daha yüksek yoğunluklu modellerin alışması daha uzun sürebilir, ancak çok daha uzun süre dayanmaları gerekir. Yoğunluk ne kadar yüksek olursa, hafızalı köpük yatağının alıştırma süresi de o kadar uzun olur. Altmış güne kadar sürebilir.

Ücretsiz deneme sürecinin tamamından faydalanın

Birçok firma yeni yatak aldığınızda size deneme süresi sunacaktır. Deneme süresi boyunca size verdiğiniz önerileri uygulayın ve yatağınıza alışmak için biraz zaman verin. Eğer deneme süreci sonunda halen yatağınıza alışmadıysanız iade etmeyi tercih edebilirsiniz.


Yeni yatağa alışmak ilk birkaç günde nasıl hissettirecek?

Yani yeni bir yatak satın aldınız ve onu yeni yıkanmış pamuklu çarşaflar ve yeni kabartılmış yastıklarla süslenmiş yatak odanıza kurdunuz ve her şey yolunda geliyor. Büyük umutlarla yatağına giriyorsun, gözlerini kapatıyorsun ve sonra… bütün gece bir o yana bir bu yana dönüp duruyorsun ve ağrılı bir şekilde uyanıyorsun.

Ağrı

Yeni bir yatakta geçirdiğiniz ilk geceden sonra biraz rahatsızlık hissederek uyanmak alışılmadık bir durum değildir. Yıllar geçtikçe vücudunuz, eski yatağınızın ona ortalamanın altında destek sunmasına alıştı. Artık vücudunuz doğru destek seviyelerini aldığına göre bir alışma dönemi beklenmelidir. Bir süre sonra vücudunuz yeni yatağa alışacak ve kendinizi daha iyi dinlenmiş hissedeceksiniz

Uykuya dalmakta zorluk

Yeni yatağınızın sizi anında uykuya sürüklediğini fark edebilirsiniz, ancak henüz yeni yatağınıza alışmaya çalışırken uykuya dalmak zor olabilir. Ancak zamanla vücudunuz buna alışacak ve doğru uyku desteği düzeyleriyle el ele gelen faydaları deneyimlemeye başlayacaksınız.

Yeni yatağa alışma süreci

Tüm yatakların bir alıştırma periyodu vardır. Genellikle 30 gün sürer, ancak 90’a kadar da çıkabilir. Yeni yatağa alışmak ve alışmak için gereken süre, yatağın türüne ve yeni yatağınızın eski yatağınızdan ne kadar farklı olduğuna bağlıdır. Bu alıştırma dönemi çok önemli olduğu için çoğu yatak şirketi, ilk 30 gün dolmadan iade veya değişim talebini dikkate bile almıyor. Pek çok şirketin evde uyku denemesi sunmasının nedeni de budur.,


Yatağınızın çok sert olduğunu gösteren işaretler

  • Üst sırt, boyun veya omuz ağrısıyla uyanırsınız,
  • Omuzlarınızda, kalçalarınızda veya dizlerinizde rahatsızlık oluştuysa,
  • Kollarınızda, ellerinizde, bacaklarınızda veya ayaklarınızda uyuşma veya karıncalanma varsa,
  • Yatak vücudunuzun şeklini almıyor veya basınç noktalarınızda herhangi bir esneklik yoksa,
  • Bunlardan herhangi birini veya tümünü yaşıyorsanız, yatağınızı daha yumuşak bir yatakla değiştirmeniz gerektiğinin iyi bir işaretidir.

Yatağınızın çok yumuşak olduğuna dair işaretler

  • Dışarı çıktığınızda yatağınızda bir göçük varsa,
  • Bel ağrısıyla sert bir şekilde uyanırsınız,
  • Çok fazla dönüyorsanız,
  • Yatağa girip çıkmak zorsa,
  • Yatağınıza gömülüyorsanız ve kendinizi çıkarmakta zorlanıyorsanız,
  • Yatağın dibine batıyormuşsun gibi hissediyorsan,
  • Bu sorunlar, uğraştığınız sorunla daha uyumluysa, bir dahaki sefere daha sert bir yatak alın.

Yeni yatağınızda çıkıntılar mı oluştu?

Yeni bir yatağa yerleşme, üzerinde uyumaya başladığınız andan itibaren gerçekleşmeye başlayacaktır. Dolgular içeriye ‘yerleştiğinden’ bu tamamen normaldir. Yatak bakımını göz ardı etmek kolaydır ancak bunu yaparsanız, özellikle yatağın ortasında, genellikle kimsenin uyumadığı yerde bir çıkıntı görebilirsiniz. Bakım ve özenle takip edildiğinde bu durum tamamen azaltılabilir.

Yatağınızı her ay çevirerek ve döndürerek bu yerleşimleri düzeltebilirsiniz.

Çok büyük yataklarda yatağın kullanılmayan kısımlarının (genellikle orta kısmı) çıkıntılar olabileceğini unutmayın.

Bu durumda çıkıntıyı küçültmek için çevirip döndürdüğünüzden emin olmanız gerekir. Yatak birbirine fermuarlı iki ayrı şilteden oluştuğu için bu sorunu daha az yaşama eğiliminde olduğunuz için Zip ve bağlantı modeli genellikle daha iyi bir çözümdür. Aynı zamanda hareketi ve aktarımı da azaltır.

Henüz Cevaplanmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir